Home
Verslag

16 december 2019

Bijeenkomst over scouting en talentonwikkeling

Iedere club herkent dit fenomeen wel: het selecteren van talenten voor selectieteams. Het indelen van teams valt niet altijd mee. Hoe doe je dat? Hoe herkennen we talent?

Tijdens deze bijeenkomst over scouting en talentontwikkeling werd uitgebreid stilgestaan bij het verschil tussen potentie en rendement. Kijken we naar het rendement dat een speler NU heeft (bijvoorbeeld iemand die vaak scoort) of kijken we naar potentie?

Namens sc Heerenveen namen Hoofd Jeugdscouting Marten van der Kamp en Richard Elsinga (VTON) de vrijwilligers van de amateurpartners mee in hun visie. Hoe gaat dit bij sc Heerenveen? En hoe zou een amateurclub dit het beste kunnen aanpakken?

Een interessant aspect dat naar voren kwam is het geboortemaandeffect. Dit houdt in dat kinderen die geboren zijn in de eerst helft van het jaar statistisch gezien meer kans hebben op succes dan kinderen die in de tweede helft geboren zijn. Er wordt gezegd dat dit komt door de manier waarop kinderen worden ingedeeld, in jaargangen. Misschien kunnen kinderen die geboren zijn in de tweede helft van het jaar zich daardoor wel minder goed ontwikkelen.

Tijdens de bijeenkomst werd geopperd om daarom eens een toernooi te organiseren met alleen maar kinderen die geboren zijn in deze periode. Een leuk idee, wordt vervolgd! 


Partners

Het Sportief Partnership is een initiatief van sc Heerenveen i.s.m. VTON en Clubplan Nederland