Home
Verslag

21 januari 2021

Partnerclubs verdiepen zich in geboortemaandeffect

Gisteravond (20 januari) stond de vierde digitale bijeenkomst van dit seizoen op het programma. Na de bestuursavond op 8 december was het nu weer tijd voor een voetbaltechnische bijeenkomst. Het thema deze keer was talentherkenning en talentontwikkeling.

Aan tafel bij gastheer Eric Boersma trappen Marten van der Kamp (Hoofd Jeugdscouting) en Michel Jansen (Hoofd Opleiding sc Heerenveen) af met een uitleg over de scouting bij sc Heerenveen. Hoe is dit georganiseerd? Waar letten zij op om talent te herkennen? En hoe vergelijk je een speler met andere spelers?

Geboortemaandeffect

De tafelgasten staan hierbij onder andere stil bij het verschil tussen het rendement en de potentie van een speler: iemand kan best wel heel veel talent hebben, maar dit hoeft niet altijd direct zichtbaar te zijn. Dan is het voor scouts de kunst om dit tóch te herkennen. Ook andere factoren die hierbij een rol kunnen spelen worden besproken, waaronder het geboortemaandeffect. De verschillen tussen de (biologische) leeftijden binnen teams kunnen daardoor erg groot zijn en dat is niet altijd bevorderlijk voor de ontwikkeling van een talent. Een leerzaam kijkje in de keuken van de scouts van de BVO.

Vervolgens wordt de vertaalslag naar het amateurvoetbal gemaakt. Ook spelen de genoemde thema’s een rol. Richard Elsinga (VTON): “Nu er voorlopig (nog) geen competitievoetbal is, is dit wellicht een mooie kans om hier eens mee te experimenteren.” Aan tafel en ook na afloop onder de deelnemers van de partnerclubs worden hier tips voor uitgewisseld: hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle talenten gelijke kansen hebben om zich door te ontwikkelen, ongeacht de maand waarin zij geboren zijn?

Michel Jansen geeft aan dat sc Heerenveen hier zelf actief mee gaat experimenteren de komende tijd en nodigt de amateurpartners uit om zich hierbij aan te sluiten.

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk de aflevering hier terug


Partners

Het Sportief Partnership is een initiatief van sc Heerenveen i.s.m. VTON en Clubplan Nederland